Egendomlig frukt

DET FÅNGAR BLICKEN och jag stannar upp, läser poemet på den blogg jag brukar följa, vackert, men på samma gång vidrigt. Det ger mig genast bildassociationer. Ja jag blir kvar vid dikten. Fastän det inte nämns vad den handlar om är det tydligt, ja väldigt tydligt. Vi har nog alla sett, åtminstone något av dessa grovrastrerade foton. Det hade Lewis Allan också.

ABEL MEEROPOL skrev (som Lewis Allan) poemet efter att ha starkt berörts av ett tidningsfoto, föreställande Thomas Shipp och Abram Smith. Han skrev det som en sångtext, tonsatte och spelade upp den för en klubbägare som i sin tur hade det goda omdömet att ge sången till Billie Holiday att sjunga. Det var 1939 och sången fick en enorm spridning i USA. Stycket är känt, men för mig var det första mötet.
Jag väljer att inte lägga in Billy Holidays Strange fruit här, utan en snart 80 år senare version. Dels för att jag tycker den är väldigt vackert känsloladdad och dels för att symptomet kvarstår ännu idag. Mänskligheten är ännu inte botad från den här förföljelsesjukan, driften att bita ihjäl randiga då man själv är prickig.

Abel Meeropol, amerikan av rysk-judisk härkomst, finns perifert också med inom ramen för en annan tragisk åtgärd/händelse 1953, i USA. Men det lämnar jag till dig själv att söka.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Egendomlig frukt

 1. Redaktören skriver:

  Jag har inte träffat på poemet förrän nu, i mogen ålder. Inte heller hört Billie Holiday sjunga sången. Men visst berör den mig också. Starkt.
  Jag var inte gammal när jag läste om en lynchning första gången. Då handlade det om en (oskyldig) hästtjuv. Sedermera gick det upp för mig att den här sortens vidriga gruppbeteendet inte alls var något ovanligt och att det i de flesta fall (i USA) gällde svarta och bars upp av djup rasism. Mest skrämmande är nog att det här otäcka beteendet pågår och är globalt spritt inom vår art – från historiens urtida mörker och fram till idag. Inte alltid så symboliskt spektakulärt som i amerikanska södern.
  Ronny

 2. Musikanta skriver:

  Strange Fruit berörde oss mycket i min ungdom. Men själva vidden av slaveriet fattade jag inte förrän jag skrev en uppsats om den i engelska på universitetet. Stämde illa med grundteserna i den amerikanska författningen.
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *