Accidental masterpiece

DATORER GÅR SÖNDER och bibliotek med mappar och sparade filer havererar – eller förgås – försvinner. ’Backupper’, jodå, men handen på hjärtat; har du själv varit duktig på att fixa det där? Har du själv koll på var just ”den där” bilden hamnade? Hur många PC:ar har jag själv bränt eller växt ur egentligen, från 1988 räknat? Åtta eller nio? En hel del av innehållen har jag kunnat rädda och föra över till efterträdande maskiner, men mycket, väldigt mycket är för alltid borta. Och med borta i de digitala miljöerna är i praktiken: Borta. 
Jag hittade ett sparat foto, digitalt förstås, som jag bara har som liten lågupplöst bild. Det är synd. För när jag nu återser det slås jag av att det är en vinnarbild i rätt fototävling. Om jag bara hade haft den högupplösta originalfilen kvar. Tre små människor uppflugna i ett träd. En gosse* och två, snart sagt, identiska flickor. Märk trädstammens tyngd som förankrar bilden längs vänsterkanten och den i läsriktning uppåtriktade diagonala kurvatur som gruppen bildar! Märk grönskan, med dels gracilt lancettformade bambublad som luckrar upp och luftar bildens atmosfär och ett frodigt klorofyllfullt lövverk i bakgrunden som syresätter den. Därtill det dunkelt stambruna som inramar kompositionen och lyfter fram motivet: Trion i trädet, situationen, accenterna i varma hudtoner och rött, dispositionen, och inte minst trions samspelta ansiktsuttryck!
Blixten har lättat upp motljusets skuggor, men det är faktiskt inte fotografens förtjänst utan den lilla digitalkamerans inbyggda automatik. Inget är egentligen fotografens förtjänst, utan bara ett slumpskott. Det var en skolutflykt och att klänga i ett träd med en beundrarinna är ingen situation då man vill att en vuxen ska komma och störa – och inte gärna dokumentera i bild. Med två beundrarinnor: Absolut inte! ”Vad gör du här?”
Men bilden finns. Tyvärr bara i denna lågupplösta version! Det är synd. För, som ni vet vid det här laget; er redaktör är absolut inte den som förhäver sig (och av barnbilder går det dessutom tolv på dussinet) men i rätt forum kunde fotot ha blivit en vinnarbild: An Accidental Masterpiece.

*Gossen på bilden råkar förstås vara en Redaktören mycket närstående person.


Det här inlägget postades i Nostalgia / Arkivrelaterat, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *