Pausbild med kossor och lovsång till regn

0723 och 0724. Två kvigor vilar i det torra, magra gräset. Inte mycket näring i det. Solen har torkat ut betet och jag har hört att den tidigare höskörden inte ens blev hälften av vad markerna brukar ge. Och efter den har det inte växt mycket till den andra slåttern. Höet kommer inte att räcka till. Nummer 0723 och 0724 ligger lugnt och tuggar om maten, omedvetna om faran. Är man en produktionsenhet i ett sånt här ekonomiskt sammanhang, kan vädret ha stor betydelse för hälsan. Kommer inte regn snart och får fart på gräsväxten, kanske det blir den här ljuva sommaren, men inga fler.

Soliga varma sommardagar, så vill vi ha det, för så ska det ju vara. Men i över två månader i sträck? Jo det kom ju lite ett smakprov på regn för ett par veckor sedan, Men det var så ynka lite. Jag tycker om att höra regn brusa utanför fönstren. Då inser jag meningen med tak.
Vi brukar få regn här i landet, mycket regn. Vi brukar klaga över sommardagar, ja hela semestrar till och med, som regnar bort: ”Just när vi satt oss vid sillen och nypotatisen, öppnades himmelens portar.”* Men jag minns inte en så här ihållande torr och varm sommar sedan 1993, då jag också längtade efter regn i juli.
Min fru håller liv i rosor, pioner och klematis med vatten från vår damm. De tappra guldfiskarna får stå ut med sjunkande vattennivåer, tills vår gode granne fyller på med vatten från en å i närheten. Min i tidigare inlägg omtalade tillförsel, har helt kommit på skam. Det lilla regnet vi fick gav bara en tunn rännil genom arrangemanget. En kort stund. Brunnar sinar och skogsbränder flammar lite varstans. Nu är det dags för lite normalt svenskt sommarväder.
Redaktören vill ju inte vara någon allmän glädjedödare, men det finns faktiskt så många fina aspekter på regndagar också, även om man inte håller betande djur:

 • Morgonkaffet smakar mycket bättre med regn på fönsterrutan
 • Regn, skval eller dropp, är ljud som närmar sig, eller rent av överträffar, musik
 • Med tröja, regnrock och sydväst som stänger regnet ute, blir kroppstemperaturen perfekt
 • Regndagar är mysiga läsdagar
 • eller bakdagar
 • Om man gillar att rita: ritdagar
 • Spelaspeldagar om man gillar Kinaschack eller ”Finns i sjön”
 • Liggaframförtvnochglopårepriserdagar
 • Duschautepågräsmattanellerpåcykeltillaffärendagar
 • Krypaihopitältetdagar
 • Braskaminer knäpper extra vacker då regnvattnet forsar i stuprören utanför!
 • Regndagar är också: kommaindyvåtochbytaomtilltorrakläderochfåsigengodpåtårkaffedagar!

Det ”matigaste” betet finns oftast utanför hagen. Ett faktum som driver på och har elstängslet någon bristfällig del, går den att hitta. Det är svårare att hitta hem igen, när man fyllt magen av blandad kost från åkerrenar, äppelträd och rabatter. Då man vill tillbaka till flocken.
Nu behövs regn! Mer grönt gräs till 0723 och 0724!

*Copytext till reklambild med sommarklädda midsommarfirare vid ett traditionellt svenskt sommardukat bord i gröngräset, där ett häftigt skvalande regn inställer festligheten. Om citatet är korrekt återgivet eller vad reklamen var för, kan minnet tyvärr inte redogöra för. (Red’s anm.)


Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *