Nyår uppe i bergen

SNART NYÅRSAFTON. Om Kikkoris sublimerade syster, Noriko, hade besökt värdshuset nu, skulle hon säkert fått en ny, mer positiv inställning till fastigheten. Efter stormen har Rokuro och Madame Sashigawa, inte bara reparerat taket, utan också inrett värdshuset med två, visserligen små, men ändå separerade gästrum. Det blir liksom mer ”kontinentalt” så, tyckte Rokuro. Han har till och med besökt Edo, så han vet. Inga resande gäster har lyckats forcera vägarna ännu. Och snart stundar nyårsfirandet.
Noriko skulle ha tittat länge och väl: ”Inte den minsta lilla dekoration. Så fattigt!”
..

.Madame har förberett ett litet kalas. Det blir på tu man hand med samurajen. Han gick ut med bågen härom veckan och kom tillbaka ett par timmar senare med en hare. Den har fått hänga för att bli lagom mör till nyårskalaset. Och som för att kröna middagen: Madame Sashigawa har hittat sin mans sake. (Inte för att hon begriper varför han skulle gömma den omsorgsfullt.)
Nu kan sägas att samurajen också hanterar bambuflöjten med den äran. Den har legat gömd i hans ränsel hela tiden. Att Madame Sashigawa har en liten, men väldigt ren och fin sångröst visste vi redan. Eller har jag inte nämnt det? Nyårskvällen och natten skred fram i en angenämt trivsam stämning. Eftersom det var fest och nytt år, föreslog Madame framåt småtimmarna, när saken och tröttheten lät sig märkas, att de skulle passa på att inviga var sitt av de nya gästrummen. Men med tanke på kylan, särskilt här högt uppe i bergen, där den kryper långt under fryspunkten så här års,  beslöt de snart att dela samma rum; och täcken. För värmens skull.

Vi här på Inkspots, går naturligtvis i bräschen för moral och sedesamhet. Men vi kan för den sakens skull inte heller lägga hämsko på Magazinets objektiva berättaruppdrag. Lika lite som vi kan hindra naturlagar. (Eller hindra vuxna människor att dricka sake.) 

Efter några blidvädersdagar då vägen för tillfället blivit framkomlig, kommer så äntligen  (betalande) gäster till Värdshuset. Nygifta, på väg från Sapporo till Furano för att hälsa på hos den unga brudens föräldrar. En övernattning bara, men för Madame är det förstås en viktig händelse. Det också.


Det här inlägget postades i Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Nyår uppe i bergen

  1. Redaktören skriver:

    Tack! Roligt om du gillar mina ”illustrerade tankar”. På bilden från nyårsnatten har jag faktiskt glömt att tända en brasa på härden – det får jag göra i efterhand. ;)

  2. malmopagen skriver:

    Helt bedårande berättelse med fantastiskt fina bilder. Värdshuset blev verkligen elegant i sin utformning. De dramatiska händelserna ligger hela tiden runt hörnet vid sidan om glädjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *