Under terebinten

OM MAN DRÖJT sig kvar i Memphis för sådär 3500 år sedan hade man, inte långt ifrån faraos palats, kunnat se en annan pampig byggnad resa sig ur gyttret av enklare hus, magasin och hantverkares bostäder: Vesirens residens med en central entréhall bakom en imponerande kolonnad och två flyglar, omfamnande en prunkande trädgård, vitt omtalad likt dem i Babel. Det var hit som Josef kom efter att ha inköpts som slav av Potifar, på marknaden blott ett stenkast ifrån.
Men före honom, nästan tolv år tidigare, kom Zuleika, som brud åt Storvesiren. Det var här som hon efter ett ögonkast på Josef, för alltid skulle vara förlorad i en livslång längtan efter honom.
Naturligtvis finns idag inga spår kvar, vare sig av residensets byggnader eller eller av dess berömda trädgård. Vad som lever kvar i skrifter och berättartraditioner är historien om vesiren, hans hustru och den unge hebréen som kom i tjänst i huset.

Vi känner till förförelseepisoden och dess följder – något sånär, men vi saknar en mer ingående studie av de bådas relation till varandra under tiden fram till ”dramat”, det fattas karaktärsbeskrivningar och ett svar på vad som faktiskt hände under terebinten.
Här borde någon faktiskt nysta i de trådar som finns och forska lite efter en ”Zuleikas version”? När sommaren är slut kommer hösten! Kan det här bli ett höstprojekt?


Det här inlägget postades i Nostalgia / Arkivrelaterat, Tecknat, målat och tryckt, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

4 svar på Under terebinten

 1. Redaktören skriver:

  Tack Ingrid. Enligt Bibeln kom Josef inte bara ut ur fängelset, utan blev också hovdrömtydare hos farao och steg sen ytterligare i graderna. Men det finns ju andra källor också…

 2. Musikanta skriver:

  Håller med Sven – fantastiska bilder. Det blir säkert väldigt dramatiskt. Men vad hände med Josef sen – kom han ut från fängelset?
  Ingrid

 3. Redaktören skriver:

  Jag har redan tjuvstartat lite, provar och känner mig för. Försöker vattna och underhålla idén så att den inte vissnar.

 4. Sven skriver:

  Fina bilder och spännande text som lovar mer. Din forskning till hösten om ”Zuleikas version” ser jag och säkert fler fram emot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *