Den intensiva stillheten

LANDSKAPSMÅLNINGAR brukar inte väcka något större intresse hos mig. Vackra, ibland ödesmättade, dramatiska – ibland mulna, tungtrista. Men landskap. Ofta väl gjorda, men tyvärr lika ofta ointressanta. Men när jag slösurfar bland Internets konstnärer, tvärstannar jag inför Evgeni Gordiets bilder.

EvgeniGordiet

Ett av landskapen, för såna handlar det om, är detta. En drömlik, solsmekt ö (tror jag) med en skön havsvik, en badande och en gigantisk fisk. Värmen i luften känns, liksom svalkan i det kristallklara vattnet. Kalkstensklipporna sluter in viken och ger ett omgärdande skydd för den ensamma kvinnofiguren. Fisken, väldig i storlek, ser ut som en akvariefisk – av den godmodigare sorten. Jag ser den inte som något hot. Såna borde snarare komma via sundet, utifrån havet. Jag tycker den vakar över kvinnan i poolen – eller är hennes tysta sällskap vid morgonbadet?
Drömlikt, ja! Det måste vara en chimär. Inga solstolar, parasoller eller Coca-Colareklam. Det är en paradisisk vision som kunde vara platt banal, men som inte är det. Det är en mästerligt skapad tavla, en ljuvt inbjudande, sinnlig oas som jag kan koppla av vid och njuta länge av. Denne Ukrainske surrealist lyckas fylla bilden med en så intensiv stillhet att till och med surret från min dator tystnar.

Redaktören

Redaktören

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

3 svar på Den intensiva stillheten

 1. Redaktören skriver:

  Jag fascineras av ”balansen”. Färgpaletten och maneret kunde vara från en av den dörrknackande religiösa rörelsens pamfletter (de där med lejon, lamm och människor, tillsammans i soliga sommarlandskap). Men den här konstnären är gott och väl på den säkra sidan, samtidigt som han ”vidrör” vad jag tror många av oss drömmer om.
  Sidan http://evgenigordiets.com/index.html börjar med ett Javascript-bildspel (som vill ha en uppdatering hos mig) men jag klickar på ”Art” i menyn och kommer till ”galleriet”.
  Olja på duk, tycks vara hans medium. Roligt att du också gillar bilderna, Ingrid! :)

 2. Musikanta skriver:

  Jag googlad och fick fram bilderna. Helt fantastisk konstnär – roligt att du tipsade!

 3. Musikanta skriver:

  Håller med dig om att det är en underbar tavla. Är det olja eller akryl? Jag kan inte komma in på webbplatsen tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *