Utflykt utan anspråk

porsJAG TYCKTE DET kunde vara lagom att ta mig till sjön och plocka pors. Ingen brygd hinner bli färdig till midsommar, men det kan ju vara tid att tänka på julen. Det är en liten, långsmal sjö som ligger dold i en åssänka, inte alls långt hemifrån. Här växer ölbeskan.

sjon03

sjon02Jag tyckte sjön var så otroligt vacker idag, att jag inte kunde låta bli att ta en selfie mot den fina bakgrunden. Jodå, i handen håller jag ett metspö och i bröstfickan putar två skivor formfranska. Det var länge sedan jag slutade fiska; när typ sonen inte längre pockade på och jag själv inte längre hade någon dragning åt den sysslan. Men meta lite lite solo så där, det kunde det ju vara dags för. En stulen stund för mig själv, vid det undersköna lilla vattnet – det kan jag nog tänka mig att göra om.

sjon05Grejen är inte att få fisk, bara att se om jag kan lura dem. Och brödkula lockar bara mört (teoretiskt också brax, sutare och liknade fisk, men det har aldrig hänt mig). Jag kan inte påstå att jag filosoferar medan jag betraktar flötet och de eventuella små rörelser det gör. Det är nog snarare ett sätt att befria mig från tankar. Jag tänker ytligt, praktisk; korta funderingar som att jag glömde hatten hemma. Solen lyste mig i ansiktet och på flinten, både direkt och som spegling i vattenytan. Molnen var välkomna – när de kom.

sjon04Det är klart att det nappar, även om den mesta aktiviteten under ytan går ut på att plocka kroken ren från bröd. Utan att fastna. Sjöns silver, med ögon av rubiner och fenor av bärnsten överlistas ändå till slut. När jag vunnit får förloraren komma tillbaka i vattnet, så jag kan dra upp honom igen, en annan gång.

Jo, jag ska göra om utflykten. Att sitta på strandtuvorna i tystnaden vid en stilla sjö som denna, med det enklaste av fiskeredskap, kan nog inte vara annat än nyttigt. Och den ligger ju bara en kilometer bort. Men jag ska givetvis ta på mig hatten nästa gång!

Redaktören

Redaktören

Det här inlägget postades i Tyckanden & tankar. Bokmärk permalänken.

2 svar på Utflykt utan anspråk

 1. Redaktören skriver:

  Ja, sjön är verkligen fin där den ligger inbäddad i grönskan. Sen rodnar jag igen! Tack! Ingen amerikajacka utan min arbetsflanellskjorta, full med färgfläckar.
  Mörten är försiktig när den tar betet. Därför brukar kroken sätta sig så att det är lätt att få loss den. Fast några fjäll fick den betala. Hoppas han får nya.
  Nej ska varken jag eller katterna ha fisken, måste den få komma tillbaka i sjön igen. Illa nog att jag roar mig på deras bekostnad. ;)

 2. Musikanta skriver:

  Jättevackra bilder och en snygg kille också som står vid sjön. Amerikajacka, eller? Skulle aldrig kunna tänka mig att fiska och att ta loss den stackars fisken från kroken och sen dänga något hårt i skallen på den. Bra i alla fall att den lilla fisken får återvända till sitt rätta element efter att du fått upp den.
  Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *