De tre vännerna

INSPIRERAD AV min vän och bloggkollega som då och då förleder mig att använda huvudet medelst olika slags ”quiz” som hon hittar på, har jag gjort ett eget försök att klura till det här på Inkspots:

BAKGRUND: Afton i Florens, en målare hade just avslutat ett större beställningsverk och för att fira detta beslöt han att gå på lokal, till källaren Il barile profondis. Där träffade han på tre kolleger och det stod inte länge på innan bägarna svingades och klang muntert under valven. Nu bar det sig inte bättre än att vår målare fick sig ett gott mått mer än quantum satis. Han blev plakat och slocknade.
Vännerna beslöt sig för att förbarma sig över den arme konstnären och bära hem honom till ateljén. De visste ju var han höll till. De två tog var sin arm och den tredje om vristerna och så bar det av. Inte raka vägen och inte utan törnar, ty de hade också fått ordentligt innanför västarna.
Komna upp till målarens ateljé fick de se verket som just blivit fullbordat. Alla tyckte de att det var ganska välgjort. Ganska, inte helt perfekt. Det saknades en hel del i motivet tyckte de. Och eftersom vännen hade bjudit så frikostigt under kvällen, kunde de ju inte annat än att hjälpa honom genom att förbättra målningen. Därom var de tre helt eniga. Vad har man annars vänner till?
Så kollegerna kavlade upp ärmarna och grep sig verket an som man säger. Nu skulle vännen räddas från fiasko! Arbetet tog dem ända till gryningen, men då var de också nöjda:
– Sådär ja! sa den ene.
– Ja nu blev det riktigt bra, tyckte den andre.
– Tänk så glad han ska bli när han vaknar, förutspådde den tredje.
Så föll de varann om axlarna och gick tillbaka till Il barile profondis, som öppnar tidigt om morgnarna.

HÄR SLUTAR faktiskt historien. Vi vet inte hur målaren reagerade då han vaknade med ett helt plåtslageri i huvudet och fick se ”förbättringarna”. Men det sägs att han beslutade sig för att börja om från början igen. För han hade en egen åsikt om hur tavlan skulle se ut. Vi vet heller inte var den här versionen av målningen senare tog vägen.

malning

FRÅGAN ÄR förstås: Vad hette målaren och vad hette vännerna? Jag tror det är ganska lätt, förutom med den ene kanske, en fransman som i princip inte var född vid tillfället, men det tycker jag spelar mindre roll.

losning

Redaktören

Redaktören

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

10 svar på De tre vännerna

 1. Musikanta skriver:

  Jag hittade ingen ängel hos Leonardo da Vinci bland alla hundratals bilder på nätet. Karin, du kan väl tala om var jag kan hitta en sådan!
  Ingrid

 2. Karin skriver:

  Kul quiz och fint utarbetat kollage! Leonardo da Vinci och Rafael var någorlunda lätt. George de Latours kvinnor har ju hamnat på en massa konsttryck och affischer, annars hade jag nog inte klarat att identifiera honom. Jag säger som Ingrid: Helst inte svårare än såhär!

 3. Musikanta skriver:

  Vem är det som målat ängeln till vänster?

 4. Redaktören skriver:

  Ingrid: Nej det är väldigt olika det där med vad man råkar kunna och inte kunna – eller: råkar komma på när man rotar i ”Biblioteket”. Ribban får ligga på lagom höjd annars klarar jag själv inte av det. ;) Georges de Latour var ju specialist på målningar med bara ett vaxljus som ljuskälla. Det är så jag kommer ihåg honom. Undrar hur han arbetade med det?

 5. Musikanta skriver:

  Jag blir väldigt glad och stolt över att du har tagit intryck av mina quiz! Men höj inte ribban nästa gång – då är det BARA Karin som klarar det. Georg hade jag aldrig hört talas om! Jag klarade tydligen bara en vän – trodde det var Fra Angelico som hade målat ängeln till vänster. Marias bebådelse, eller? I alla fall har han målat många snarlika änglar.
  Ingrid

 6. Redaktören skriver:

  Karin: Du kan konsthistorien! Helt rätt förstås :) Ribban måste nog höjas till nästa gång.
  Ingrid: Hoppas du inte tog illa upp för att jag slunkit in på ditt quizområde? ;) Ja det stämmer, George de Latour kom först när de andra lämnat konstarenan.

 7. Musikanta skriver:

  Målaren är ju ingen konst. Jag har själv sett tavlan på Ufficierna. Sen tror jag att det är Från Ängeln till vänster och Raffe i mitten. Men hon längst bort i högra hörnet kan jag inte hitta. Kanske Lennart då?
  Det var klurigt men roligt eftersom jag fick fräscha upp mina kunskaper om högrenässansen. En av konstnärerna var ju som sagt inte född.
  Ingrid

 8. Karin skriver:

  PS. Snyggt jobbat av kamraterna!

 9. Karin skriver:

  Hmmm… Inte så enkelt. Målaren är Alexander, eller Sandro som vännerna brukade kalla honom. Och kompisarna är Lennart, Raffe och troligen Georg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *